0706-227224
andningenifokus@gmail..com

Neurovetenskapen studerar andningens inverkan på hjärna o psyke

Andning, hälsa och medvetenhet

Neurovetenskapen studerar andningens inverkan på hjärna o psyke

Andning betraktas traditionellt som en automatisk process som drivs av hjärnstammen – den del av hjärnan som styr sådana livsunderhållna funktioner som hjärtslag och sömnmönster. Men ny och unik forskning, med inspelningar som gjorts direkt från hjärnan hos människor som genomgår neurokirurgi, visar att andning också kan förändra din hjärna.

Enkelt uttryckt, förändringar i andning – till exempel andning i olika takt eller uppmärksam på andetag – visade sig engagera olika delar av hjärnan.

Människans förmåga att kontrollera och reglera hjärnan är unik: till exempel att kontrollera känslor, besluta att hålla sig vaken trots att de är trötta eller undertrycker tankar. Dessa förmågor är inte triviala och inte heller delar människor dem med många djur. Andningen är likadana: djur förändrar inte deras andningshastighet volontivt; deras andning förändras normalt bara som svar på löpning, vila osv. Frågor som har förbryllat forskare i detta sammanhang är: varför kan människor frivilligt reglera vår andning, och hur får vi tillgång till de delar av vår hjärna som normalt inte är under vår medvetna kontroll. Dessutom, finns det någon fördel i vår förmåga att få tillgång till och kontrollera de delar av hjärnan som vanligtvis är otillgängliga? Med tanke på att många terapier – t.ex. gestaltterapi, kognitiv beteendeterapi, traumeterapi eller olika typer av andliga övningar – involverar fokusering och reglering av andning, har kontroll av inandning och utandning någon djup effekt på beteendet?

Den senaste studien besvarar äntligen dessa frågor genom att visa att volontiv (vilja) kontroll av vår andning, till och med bara fokusera på andas andning, ger ytterligare åtkomst och synkroni mellan hjärnområden. Denna förståelse kan leda till större kontroll, fokus, lugn och känslomässig kontroll.

Studien, som utfördes av Dr Jose Herrero, i samarbete med Dr. Ashesh Mehta, en känd neurokirurg vid NorthShore University Hospital på Long Island, började med att observera hjärnaktivitet när patienter andades normalt. Därefter fick patienterna en enkel uppgift att distrahera dem: klicka på en knapp när cirklar dök upp på datorskärmen. Detta tillät Dr. Herrero att observera vad som hände när människor andas naturligt och inte fokuserar på sin andning. Efter detta fick patienterna besked att medvetet öka andningstakten och räkna andetag. När andningen ändrades med övningarna förändrades också hjärnan. I huvudsak aktiverade andningsmanipuleringen olika delar av hjärnan, med viss överlappning på platserna som var involverade i automatisk och avsiktlig andning.

Resultaten ger neuralt stöd för råd som individer har givits i årtusenden: under tider med stress, eller när ökad koncentration behövs, kan fokusering på andas andning eller andningsövningar verkligen förändra hjärnan. Detta har potentiell tillämpning på individer i olika yrken som kräver extremt fokus och smidighet. Idrottare har till exempel länge varit kända för att använda andning för att förbättra deras prestation. Nu lägger forskning vetenskapen bakom denna praxis.

Utöver att studera människors förmåga att kontrollera och reglera deras nervaktivitet volontivt, var studien också unik på det att den använde en sällsynt metod för neural forskning: direkt tittande inuti hjärnan hos vakna och varna människor. Typiska neurovetenskapliga studier som involverar människor använder avbildningstekniker (dvs fMRI eller EEG) för att dra slutsatsen om nervaktiviteten i människors hjärna utanför skallen. Men studier med elektroder implanterade i människors hjärnor är sällsynta. Förmågan att titta in i människors hjärnor gör att vi kan studera tänkande, besluta och till och med föreställa oss eller drömma genom att direkt observera hjärnan. Studiepersonerna i vårt arbete var patienter som hade implanterat elektroder i hjärnan som en del av en klinisk behandling för epilepsi. Dessa patienter upplevde anfall som inte kunde kontrolleras med medicinering och krävde därför kirurgiska ingrepp för att upptäcka anfalls-fokus för framtida resektion.

Med tanke på att detektering kräver att patienten har ett spontant anfall för att identifiera den exakta platsen för anfall, vilket kan ta dagar, förvaras patienterna på sjukhuset med elektroder som kontinuerligt övervakar deras hjärnaktivitet.

Forskningsresultaten visar att råden att ”ta ett djupt andetag” inte bara är en kliché. Övningar som involverar volational andning verkar förändra anslutningen mellan delar av hjärnan och möjliggöra åtkomst till interna platser som normalt inte är tillgängliga för oss. Vidare utredning kommer nu gradvis att övervaka vad sådan tillgång till delar av vårt psyke som normalt är dolda kan avslöja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna sida använder kakor. genom att fortsätta så accepterar du användandet av kakor till mjölken :-).